Stockholms Jodokai - Om Jodo

Principer och träning.

Jo är namnet på den runda staven, som görs i ek och mäter 128 cm, med en diameter på 26 mm. Ordet do betyder väg (kinesiska tao) och är samma ord som i judo, kendo, och de andra budoarterna från Japan. Jodo kan alltså översättas med "stavens väg", där träningen med staven syftar till att utveckla koncentration, snabbhet, mental och fysisk styrka, självförtroende och en sund harmoni mellan kropp och själ.

Som vapen kan den japanska staven användas på ett flertal vis, man stöter och sticker likt en lans, sveper som med hillebarden och parerar och hugger som med ett svärd.
Man tränar för att staven ska kännas som en del av en själv och naturligt, reflexmässigt parera och kontra motståndarens attacker.

Det mesta av träningen sker i form av kata, ett på förhand bestämt rörelseschema som ska övas till perfektion. En kata tränas upprepade gånger och vartefter man lär sig behärska teknikerna genomgår den tränande en utveckling som aldrig tar slut, när teknikerna behärskas till fullo finns ändå alltid något mer som formen kan ge. Varje form har ett namn som ibland är praktiskt beskrivande på japanska och ibland poetiskt.

Tillbaka