Stockholms Jodokai - Om Jodo

Den historiska bakgrunden - Shindo Muso Ryu

Det berättas att Muso Gonnosuke Katsuyoshi, samuraj i 1600-talets Japan, hade segrat i dueller med många av den tidens berömda svärdsmän, tills han en dag mötte Miyamoto Musashi och därmed sin överman. Musashi var den mest beryktade samurajen någonsin, som med sin svärdskonst nedgjort otaliga fiender. Den här duellen var inte på liv och död, utan en övning med bokuto, träningssvärdet av trä, så Gonnosuke kunde gå därifrån slagen men oskadd.

En tid senare hade han en dröm, där han blev instruerad av ett gudomligt väsen att göra sig ett vapen av en rund trästav, jo, av det slag som vandrare ibland brukar.
Detta skyndade sig Gonnosuke att utföra och övade sedan med stor ihärdighet sin stavkonst, där han lånade stridstekniker från yari, den japanska lansen, naginata, hillebarden, och tachi, svärdet.

Långt senare, när han blivit en mästare med sin jo, mötte han åter Miyamoto Musashi och han blev då den förste och ende som besegrade den store samurajen i en duell.

Gonnosuke grundade en skola i konsten att strida med jo, vilken fick namnet Shindo Muso Ryu. Den hade sitt säte i södra Japan, på Kyushu (Fukuoka) och var knuten till Kuroda-klanen. Under årens lopp har traditionen förts vidare och kompletterats.

1868 upphävdes klanväsendet, men fortfarande var det i Fukuoka joträningen höll till. 1930 flyttade dåvarande stormästaren Takaji Shimizu till Tokyo, och mycket gjordes för att sprida jo. Vid 1940 börjar man tala om jodo istället för jojutsu.

Tillbaka