Lasse och Lena Carlberg, Stockholms Jodokai

Bakgrund

Lasse började 1966 med judo, gick sedan över till aikido. 1973 började Lena med aikido för Lasse som då var aikidoinstruktör 1973 i en klubb i Stockholm.

Inom aikido användes jo men vi var intresserade att gå djupare.  Vi läste Donn Draegers böcker, Classical Bujutsu och Classical Budo. Det som vi tyckte var mest intressant var att det fanns något som hette Shindo Muso Ryu Jodo som faktiskt ännu tränades på olika platser. Var man intresserad av att söka sig till någon gammal skola för att träna kunde man vända sig till Kobudo Shinkokai, adressen fanns i boken. Det gjorde vi.

 

Jodoträning

Första resan till Japan

Vi fick brevkontakt med Donn Draeger-sensei. Det blev överenskommet att vi under 8 veckor under sommaren 1981 skulle få möjlighet att träna jodo och iaido i Tokyo för Kaminoda-sensei.  Vi bokade resa och hotell för det första nätterna. När vi kom till Japan första gången var det väldigt spännande. Vi lyckades ta oss till Tokyo och det fina hotellet. Detta var i juni och i det sista brevet från Donn Dreager-sensei i mars hade vi inte fått information om vart vi skulle ta vägen. När vi då var i Japan var frågan, hur hittar vi till Donn Draegar-sensei och Kaminona-sensei?  Då gick vi till Nihon Budokan, lätt att hitta till även för vilsna västerlänningar. Vi hittade en person och lyckades göra oss förstådda och fick en beskrivning hur vi skulle ta oss till polisens Yonki dojo.

Schema gjordes upp. Kvällsträningen var måndag iaido i Yonki, tisdag jodo i Kyobashi, onsdag jodo i Haneda, torsdag iaido i Yonki, lördagar och varannan söndag jodo i Zoshukan. Fredagar var ledig dag. Nästan varje dag vid lunchtid hade vi också tillfälle till egen träning i Yonki med Kaminoda-sensei. Vi blev väl omhändertagna. Vi träffade Donn Draeger-sensei, Kuroda-sensei och Ogawa-sensei.     

Denna första gång i Japan kom vi också till Kashima. Det var roligt och lärorikt att träna i olika grupper. Vi lärde känna bland andra Osato-sensei, Abe-sensei, Yamaguchi-sensei och Saito-sensei. Vi tränade seitei jo t o m seigan och omote, samt iaido.

(Kashima 1981)

 

När vi kom hem till Sverige startade vi jodoträning i Stockholms Jodokai. År 2006 firades 25-årsjubileum.

 

Fortsatt träning

Det var självklart att vi måste återvända till Japan för att lära oss mer.

Under 80-talet blev det tre gånger till, 1983 – fem veckor, 1984 – 4 veckor och 1986 – 6 veckor. Någon tid tog vi till sightseeing, men annars var det lika intensivt med träning som första året. Vi var också till Kashima. Vi har kommit vidare med träningen, tränat seitei jo, stekki, omote, chuden, kage, kenjutsu och kusarigama.

 

Det dröjde sedan tills vi kunde komma tillbaka till Japan, men sommaren 1990 stannade vi en månad. Då var första gången vi kom till Makabe, med mycket träning men det var också taikai. Lena vann i yondan-gruppen. Några gånger till, 1992 och 1995 var det liknande vistelser då vi också kom till Makabe. Tränar i Haneda, i Jujo, i Takadanobaba och i Zosjukan. Vi möter nya människor och träffar också andra västerlänningar från Amerika och från Sverige. Ett par av våra elever har också varit med i Japan. Besöker Hashimoto-sensei i Hitachi. Besöker Osato-sensei i Sendai. Tränar också samidare, jutte. Börjar med okuden. 

 

1998 blev det en kortare resa till 20-årsjubileumet av Nihon Jodokai som firades i Kashima. Vi fick Shomokuroku. Stockholms Jodokai blev shibu.

1999 åker Kaminoda-sensei ihop med andra sensei till Stockholm.

 

2000-åren

De blev mest kortare besök. 2000 var vi en vecka och deltog i Makabe. 2002 var vi tre veckor, då vi var till Kashima, tränade även i Hitachi och i Zojukan. Detta året fick vi också tillfälle att själva åka till Fukuoka och gå upp på Homan-san.  

2004 är vi med till Iida, då var Stefan Jansson med oss. Vi fick Gomokuroku. Vi tränade även i Zojukan i Tokyo.

 2006 åkte vi först i februari med till Kashima. Senare samma år var det internationellt gasshuku i Kashima, då var vi också med.

Menkyo

I november 2007 var vi i Kashima igen. Denna gång fick vi Menkyo, vilket känns extra högtidligt och gör oss stolta.

 

Varje gång vi kommer till Japan och tränar lär vi oss alltid något nytt. Därvid får vi inspiration och blir motiverade att fortsätta och utforska jodo mer. Det gäller inte bara former, det kan vara hur man använder höften, jospetsen, svärdsspetsen, metsuke, tenouchi och centrum. Sådant har alltid funnits som begrepp och förståelsen blir klarare och klarare. Det är också väldigt utvecklande och inspirerande att möta andra människor och träna tillsammans. Vi är glada och tacksamma att vi har fått denna möjligheten.     

 

De senaste åren har det mest blivit kortare besök då vi och ibland andra medlemmar från Stockholms Jodokai deltagit i läger anordnade av Nihon Jodokai. Vi har tränat tillsammans med våra japanska vänner och även deltagare från de amerikanska grupperna. Vi har fortsatt att åka i stort sett en gång om året för att delta i gasshuku. Kaminoda-sensei blev under 2014 sjuk, han avled i februari 2015.



Vid Kampsportsgalan 2015 på Berns i Stockholm blev vi stolta mottagare av priset till Årets traditionella utövare.

Tillbaka